Birocratia SRL

UTCB – ACRONIM FUNNY AICI

Te trezesti la 7:30 si te uiti pe fisa cu linii goale pe care trebuie sa apara semnaturi.
Asta daca vrei sa ti se elibereze adeverinta de incheiere a situatiei scolare la terminarea facultatii…
Fugi in b-dul Pache Protopopescu la Facultatea de Instalatii, la Biblioteca Facultatii.
S-a schimbat programul. Nu se mai deschide la 8 ci la 10. Nu-i nimic. Intre timp imi iau restul semnaturilor, din Tei, de la UTCB. Fugi la UTCB si intri in Blocul Administrativ. Etajul II, camera 51, Biblioteca Centrala.
Intru zambitor. Ies trist. Daca nu am semnatura de la Biblioteca Facultatii de Instalatii nu pot lua semnatura de la Biblioteca Centrala. Pot in schimb sa iau semnaturi de la Administratia Cantinelor si Administratia Caminelor (etajul I, camera 64) desi nu am mancat niciodata la cantina si nu am locuit niciodata in camin. Merg la Facultatea de Geodezie unde sunt oprit de un suli-paznic constiincios.
Are mustata alba, e trecut bine de prima tinerete, are uniforma neagra, baston la brau si o atitudine pe masura. Mi se pune palma-n piept.
“Dumneavoastra? Unde mergeti?”
“Lichidarea situatiei”
Se ridica o spranceana alba de Cerber si am voie sa trec. Ma intorc de pe prima treapta:
“La ce etaj?”
“Etajul II, SE-CRE-TA-RI-AT”
“?!? Pe silabe?”
Sictir pe fata mosului. Plec zambind Etajul II, Secretariat. Coada mare. Ma bag in fata, flutur fisa:
“Pentru asa ceva de la dvs. primesc semnatura?”
“A, nu. Mergeti pana in capatul culoarului, urcati o jumatate de etaj si pe dreapta e laboratorul de Topografie”.
O jumatate de etaj? Pe bune, chiar e o jumatate de etaj. Doar vreo 5 trepte si ajung in fata laboratorului de Topografie. Pe usa scrie cu rosu “NU LICHIDARI SITUATIE” si dedesubt o sageata catre stanga. Fug la usa din stanga. Pe ea un post-it roz: “Sunt vis-a-vis”. Vis-a-vis e o doamna plictisita care imi da o semnatura fara sa verifice absolut nimic… Fugi in Pache la Biblioteca Facultatii. Iata cartile, una lipsa. “O platesc, asta e”. “Sigur ca da. Va fac un ordin de plata si mergeti sa platiti in Tei”
“In Tei?!? De acolo vin!”
“Imi pare rau, noi nu avem casierie. Dar mergeti sa luati o semnatura si de la Biblioteca Tehnica (etajul II) si faceti si o cerere sa vi se aprobe plata cartii pierdute”.
Gasesc Biblioteca tehnica, sunt privit cu suspiciune cand raspund ca in 5 ani de facultate nu am imprumutat nici o carte de aici, dar cercetarile in cele 3 fise de la litera “V” dovedesc ca am dreptate.
Primesc o semnatura criptica. Iau ordinul de plata (in dublu exemplar) si fug in Tei la Biblioteca Centrala (UTCB, Blocul Administrativ, etajul II, camera 51). Mi se face un X pe ordinul de plata si sunt trimis la Casierie (etajul I, camera 104). Pe usa Casieriei scrie “Pentru plati camera 105″. Intru la camera 105 (“Salarizare”) si prezint ordinul de plata. Mi se face o chitanta de 15005 lei si 25 de bani.
Achit 15.000. Ma duc la Biblioteca Centrala (etaj II, camera 51) unde sunt intrebat cat am platit. “15.000″ Dupa sperietura de rigoare pentru ca “eu cum fac decontarea pentru 5 lei si 25 de bani?!”
totul se rezolva prezentand chitanta. Ordinele de plata se arunca la cos (!!) iar chitanta o pastrez eu. Fugi in Pache la Biblioteca Facultatii. Coada. Pentru ca am nimerit singura zi din an cand se fac restituiri de carti pentru anii I, II, III, IV zi, I, II, departament franceza si III, IV seral.
Intru. Prezint chitanta. Mi se da semnatura. Desigur, ultima semnatura de la Contabilitate nu poate fi primita decat dupa ce ai adunat toate celelalte semnaturi. Iar Contabilitatea e… in Tei!
Blocul Administrativ, etajul I, camera 106. Fug in Tei. Intru la Contabilitate unde primesc prompt 3 rotocoale ca o codita de purcelus pe locul mult asteptatei si binemeritatei semnaturi.
Fericit, fug cu ochii in lacrimi in Pache ca sa prezint fisa completa la Secretariat.
Coada. E una din acele zile ale lunii… Adica ziua cand se deconteaza abonamentele RATB.
Din pacate, luna aceasta, ziua RATB coincide in mod fatidic cu singura zi din an cand se predau fisele de inscriere pentru toti anii, zi, seral si departament (intr-un mod cat mai dezorganizat cu putinta). Scandal, facut loc cu coatele, prezentat fisa. “Veniti maine pentru adeverinta”
Plec abatut si obosit. E ora 15:00 (!)

SCHIMBARE BULETIN

Ma duc la Politie ca sa schimb buletinul care a expirat.
Flutur zambitor buletinul meu vechi in fata fetei de la ghiseu.
“Am venit sa schimb buletinul” :D
“Sigur. Certificat de nastere / casatorie / divort toate in original si copie xerox, actele de casa in original si copie xerox, platiti 65.000 taxa la trezorerie sau la CEC si 2000 timbru fiscal la posta. Fotocopiati un formular de cerere si veniti cu toate la mine. Desigur si cu buletinul vechi.”
Raman cu mana ridicata si cu buletinul in mana, clipind des.
De acasa iau actele, la xerox fac copii, la CEC platesc 65.000 (din fericire nu e nici un formular de completat, trebuie doar sa fiu introdus intr-o baza de date de catre o functionara care vede pentru prima oara in viata un calculator personal), la Posta mi se dau 4 timbre a cate 500 de lei fiecare si ajung in final din nou la Politie. Completez formularul (logic) cu toate datele din buletinul pe care tocmai il predau. Intreg formularul este apoi (logic) introdus incetisor intr-o baza de date.
D-na Stan imi face poza dupa care se uita incruntata la mine:
“Nu mai semanati deloc cu cel din poza de la 14 ani”
Tac, nestiind ce as putea raspunde. Intr-adevar, in 10 ani magarul de mine s-a inaltat cu 20 de cm, si-a lasat mustata si barba si nici nu mai port freza pe stanga…
“Am nevoie de un act cu fotografie. De pasaport de exemplu.”
Inghet. N-am avut pasaport niciodata.
“Sau de permis” Rasuflu usurat. Permis am. Sunt masurat din cap pana-n picioare
(desi in fotografia de pe permis nu figureaza decat capul), sunt pus sa-mi dau jos ochelarii si dupa cateva mormaituri si incruntaturi primesc permisul inapoi.
“Veniti peste 2 saptamani” …

Tags: ,

Leave a Reply